BALEARS: L´OBRA CULTURAL PRESENTA DUES CAMPANYES CONTRA LA POLÍTICA LINGÜÍSTICA I EDUCATIVA DEL PP


Jaume Mateu i Tomeu Martí, president i coordinador de l’Obra Cultural Balear respectivament, han presentat avui dues campanyes de l’entitat pensades per a donar resposta al Decret Fiol i al conjunt de la política lingüística, educativa i cultural del Govern Balear. Mateu ha explicat que la idea neix arran de l’esmentat decret, que l’entitat considera una càrrega de profunditat contra el català, contra l’escola pública i contra el professorat. Per a Mateu, a més, “va contra la Llei de Normalització Lingüística, que obliga les institucions a promoure progressivament la llengua catalana a tots els àmbits de la societat. L’entitat impulsarà les campanyes “Més cultura”, adreçada als creadors; i “Per una educació de qualitat”, adreçada a la comunitat educativa. En els dos casos es farà una enquesta dins el sector, que serà la base per a l’elaboració d’un document de propostes. El resultat es farà arribar als partits polítics perquè l’incorporin al seu programa electoral”.
[@more@]Tomeu Martí ha explicat els aspectes que inclouran les dues campanyes, que han estat elaborades amb la participació de moltes entitats del món educatiu i cultural. La campanya d’educació inclourà una subcampanya de resposta al Decret Fiol titulada “Anglès per a tothom. Stop Decret Fiol”, que denuncia les mentides del Conseller d’Educació. Tot el material elaborat, juntament amb l’enquesta, es farà arribar als centres educatius a través de sindicats, associacions d’estudiants i associacions de pares. A més, l’entitat disposarà d’un vehicle de campanya que es desplaçarà centre a centre i que farà enquestes in situ. Les respostes també es podran fer arribar per correu ordinari, per correu electrònic i a través d’un formulari a la plana web de l’OCB. Quan s’hagi arreplegat un número significatiu de respostes (entre 5.000 i 6.000), es farà una proposta, que es debatrà a una assemblea oberta a tot el món educatiu. En aquests moments el Decret Fiol ja ha estat denunciat als tribunals per una conjunt d’entitats ciutadanes, entre elles l’OCB, i durant els propers mesos està prevista una denúncia de caràcter internacional que inclourà la presentació del cas a la Comissió de Peticions del Parlament Europeu; l’apel·lació al grup d’experts responsables del seguiment del grau de compliment de la Carta Europea de les Llengües Menys Usades; i la presentació d’un informe a la UNESCO per denunciar la política lingüística del Govern. La situació de l’ensenyament estarà present a totes les mobilitzacions de l’entitat durant aquest curs. Per altra banda, també hi haurà un procés de participació adreçat als creadors culturals, que inclourà reunions amb les associacions representatives i amb personalitats del món de la cultura. Martí ha exigit al Govern Balear que renunciï a la crispació i retorni al consens en matèria de llengua

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.