ERC DEMOSTRA QUE EL CONGRÉS NO ACCEPTA CARTES ESCRITES EN CATALÀ


El Congrés dels Diputats no accepta cartes escrites en català. Tot i que fonts de l’oficina del president de la cambra, Manuel Marín, van assegurar a aquest diari que en aquesta legislatura no s’havia tornat ni un document perquè no estava escrit en castellà, ERC ha rebut diverses missives en què s’exigeix a alcaldes republicans que tradueixin les seves cartes. És el cas dels batlles de Roda de Ter, Vilabella i Cabanes. Signa els textos Marina Ferreira González, cap del departament de registre.
«A efectes de conèixer amb exactitud la versió en castellà de l’escrit que ha de ser objecte de tramitació en aquesta cambra, amb el fi de procedir-hi, li prego que […] remeti dita versió en castellà.» Aquesta és la resposta que va rebre l’alcalde de Vilabella, Jesús Aubia, el 9 d’agost, gairebé vint dies després d’haver enviat una carta en català al Congrés, dirigida a Marín. En el document, Aubia demanava al president de la cambra que acceptés la missiva i trenqués amb la «negació de la diversitat lingüística de l’Estat espanyol». Però la carta no es va tramitar perquè estava en català, i la cap del departament de registre i distribució de documents li va demanar que la traduís.

[@more@]
És la mateixa resposta que van rebre els batlles de Roda de Ter i de Cabanes, també durant el mes d’agost. Les cartes en què se’ls exigeix que reenviïn els seus documents en castellà, que sempre signa Marina Ferreira, són exactament les mateixes: cartes «model» en què es canvia la data d’emissió –això sí– i, curiosament, les rúbriques de la cap del departament de registre són sempre diferents.
Al juliol, els més de 100 alcaldes d’ERC van enviar cartes en català a Marín en què li reclamaven que el reglament del Congrés acceptés les llengües cooficials de l’Estat. Com a conseqüència dels retorns –que fonts de l’oficina de Marín neguen que s’hagin produït–, els republicans van anunciar dimecres que enviaran missives als seus 10.000 afiliats perquè les remetin al president de la Cambra. Li demanaran que deixi de rebutjar els textos en català.

L´ALCALDE DE RODA

El Congrés de Diputats va rebutjar el juliol una carta que l´alcalde de Roda de Ter (Osona)i d´ERC va enviar al president Manuel Marín en la qual li demanava que es tingués en compte l´ús del català en el proper reglament de la cambra baixa.
En la resposta es demanava a l´Ajuntament que es remetés una carta en castellà. L´alcalde, però, ja ha confirmat que no s´escriurà cap carta que no sigui en català. "Aquest és l´Estat plurinacional que ens venen. Al Congrés el català hi hauria d´estar reconegut" explica Jordi Serra que no entén com els documents s´han de traduir al castellà.
L´Ajuntament de Roda ja havia tingut problemes ambel català fa un temps amb el Ministeri de Treball, informen "El Punt"i "El 9 Nou".
(Set/2006)

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.