Ara ja no queden toros

Espanya torna a estar de dol. O això és el que es despren de la darrera crònica del diari El Mundo-Illes Balears, on es narra la segona derrota. Un nou brau d’Osborne ubicat als Països Catalans, ha anat a terra. Aquest cop, la desfeta espanyola ha estat a Mallorca. Recordem que l’anterior toro que va anar a terra (per dues vegades consecutives), va ser el toro d’Osborne ubicat al Bruc (Anoia).

A continuació podeu llegir traduida al català (gràcies InterNOSTRUM) la crònica de la caiguda del brau, explicada de la forma més èpica i sagnant possible…

Enèsima agressió contra l’únic ‘toro d’Osborne’ de Mallorca: aquesta vegada ha estat derrocat i pintat de rosa

Una banda de disbauxats va serrar en la matinada del dissabte els barrots que subjectaven al ‘exemplar mallorquí’ d’aquestes tradicionals tanques publicitàries / En els voltants del lloc van deixar diversos pots de pintura.

[@more@]

Espanya torna a estar de dol. O això és el que es despren de la darrera crònica del diari El Mundo-Illes Balears, on es narra la segona derrota. Un nou brau d’Osborne ubicat als Països Catalans, ha anat a terra. Aquest cop, la desfeta espanyola ha estat a Mallorca. Recordem que l’anterior toro que va anar a terra (per dues vegades consecutives), va ser el toro d’Osborne ubicat al Bruc (Anoia).

A continuació podeu llegir traduida al català (gràcies InterNOSTRUM) la crònica de la caiguda del brau, explicada de la forma més èpica i sagnant possible…

Enèsima agressió contra l’únic ‘toro d’Osborne’ de Mallorca: aquesta vegada ha estat derrocat i pintat de rosa

Una banda de disbauxats va serrar en la matinada del dissabte els barrots que subjectaven al ‘exemplar mallorquí’ d’aquestes tradicionals tanques publicitàries / En els voltants del lloc van deixar diversos pots de pintura.

El tradicional i emblemàtic toro de Osborne que posa la seva espectacular figura sobre un pujol a l’altura d’Algaida, en el quilòmetre 24 de la carretera de Manacor, va tornar a sofrir en la matinada del dissabte altre acte vandàlic. Aquesta vegada el ‘morlaco mallorquí’ no ha resistit a les envestides de les quals ha estat objecte i va aparèixer al terra, pintat de color rosa.

Segons es pot apreciar quan un s’apropa a contemplar l’obra, els autors del fet van tallar diversos barrots de ferro que ajudaven a subjectar la silueta del toro brau per la meitat. Aquesta fórmula va provocar la caiguda d’una de les figures que més vistosament entonava amb aquest tram de paratge mallorquí.

A més de serrar els ferros de l’estructura, el que va comportar que el toro quedés bolcat de cap per avall, els executors de la gamberrada ho van tenyir completament de color rosa. De la mateixa manera que van deixar llençats en els voltants del lloc algunes ampolles de plàstic amb pintura d’aquest mateix color en el seu interior. Un nou atac contra el toro de Osborne que deuria fer pensar als conductors que passaven per allí i que podien contemplar l’existència de l’estructura buida que s’havia llevat per alguna raó. No obstant això, l’exemplar, únic en les Balears, jeia en el sòl a l’espera que algú guareixi les seves ferides.

Ni la comandància de la Guàrdia Civil ni l’Ajuntament d’Algaida tenien constància alguna ahir a la tarda de l’ocorregut, encara que fonts de la Policia Local van informar a aquest periòdic que es van adonar de l’incident el matí després que es cometés el fet.

Un dels més greus

L’acte vandàlico del divendres no és l’únic que ha sofert. En nombroses ocasions l’animal ha clarejat amb pintades o mutilacions, si bé aquest últim ha estat un de les més greus, doncs el toro ha desaparegut literalment de la carretera. Tan només si un es fixa atentament es pot distingir al lluny la tanca publicitària del toro caiguda al terra..

No fa encara un any ja va sofrir una sèrie de desperfectes. A la fi del mes d’octubre del passat any, la silueta del toro va clarejar amb la banya esquerra mutilat sense que, pel que sembla, hagués intervingut reivindicació política, social o cultural alguna. A més es desconeixia el que havia ocorregut amb una de les astes de l’històric animal. A principis de desembre de 2003, el mític exemplar que ‘pastura’ en terres mallorquines va recuperar la seva antiga esplendor al recobrar de nou l’apèndix extirpat per uns disbauxats i de la neteja a la qual va ser sotmès per a esborrar les pintades de les quals tampoc s’ha lliurat en tots els anys que duu mantenint alçada la seva figura.

En anteriors ocasions la popular tanca situada en la carretera de Manacor ja havia sofert diversos actes vandàlicos, gamberrades o simples pintades reivindicatives.

La famosa silueta està emplaçada entre els municipis de Montuïri i Algaida en la carretera PM-715 que uneix Palmell amb Artà. Aquesta tanca publicitària és una de les 90 que encara sobreviuen dels varis centenars que es van instal·lar a mitjan segle passat per tot el territori espanyol i que, amb el pas del temps, s’han convertit en un veritable emblema nacional. Tant és així, que en la Comunitat Autònoma andalusa formen part del Patrimoni Històric Cultural.

La majoria d’ells arriben a els 14 metres d’alt i ocupen una superfície de 200 metres quadrats. Encara que l’alçària del mallorquí és de cinc metres d’alt per vuit d’ample, 40 metres de superfície, s’assenta segur amb les seves prop de 2.000 quilos de pes i amb la mateixa espectacularitat que els majors enmig d’una petita forest de 160 metres d’altura a la sortida d’Algaida, camí de Montuïri.

Nota: Ara ja no queden toros ni al Principat ni a les Balears. Que s’ho preguin com a missatge de cara a la resta dels Països Catalans. Ah, i vist els èxits anteriors, els recomanem que no es gastin massa diners en tornar-lo a aixecar… Sol passar que al cap de poc temps acaba tornant a caure.

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.